Rusia rămâne în G20 datorită Chinei, în ciuda apelului venit de la Kiev: „Putin are mâinile pătate de sânge”

de: Cătălina Burghelea
15 11. 2022

Ucraina solicită excluderea Rusiei din G20, grupul celor mai mari economii ale lumii. Potrivit diplomației de la Kiev, Vladimir Putin „are mâinile pătate de sânge, așa că nu ar trebui să i se permită să stea la aceeaşi masă cu lideri mondiali”.

Kievul face apel la G20 să o excludă pe Rusia din forum

Update 15 noiembrie, ora 12.54. China se opune excluderii Rusiei din G20 și din organizații internaționale, a spus ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în timp ce deschidea o întâlnire bilaterală cu omologul rus Serghei Lavrov la summitul din Indonezia, potrivit TASS.

„Suntem foarte bucuroși că participați personal la summitul G20, reprezentând Rusia la summit, aceasta este o misiune foarte glorioasă. Susținem rolul demn al Rusiei în cadrul G20 și a altor platforme internaționale și credem că nimeni nu are dreptul de a lua Rusiei un drept rațional de a participa în formate multilaterale”, a explicat Wang Yi.

Știrea inițială

„Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii energetice” a Ucrainei, a precizat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. „Având mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeaşi masă cu lideri mondiali. Invitaţia lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20”, a punctat reprezentantul MAE de la Kiev.

Bombardamentele continuă în Ucraina

Noile bombardamente ruseşti au vizat, luni, centrale hidroelectrice şi alte elemente de infrastructură energetică şi hidrotehnică de importanţă critică în Ucraina. Moscova a susținut că a lovit ţinte militare şi de infrastructură energetică, dar Kievul a infirmat, transmițând că instalaţiile sale militare nu au fost vizate.

Putin s-a răzbunat pentru atacul din Sevastopol

În aceeași zi, Vladimir Putin a spus că atacurile şi decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră au constituit un „răspuns” la loviturile din weekend împotriva navelor Flotei Rusiei din Crimeea.

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul rus a acuzat că dronele ucrainene au folosit aceleaşi coridoare maritime pe care le tranzitează navele de cereale în cadrul acordului intermediat de ONU şi Turcia. Națiunile Unite au contestat afirmaţia Kremlinului potrivit căreia o navă civilă ucraineană, care transporta cereale, ar fi putut fi implicată în atacul din Sevastopol.

Ce neagă ONU

Potrivit directorului Agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths, nicio navă de acest tip nu se afla în coridorul din „zona de securitate” stabilită în Marea Neagră în momentul în care Federația Rusă a spus că a avut loc atacul.

Moscova a decis să se retragă din acordul privind exportul de cereale ucrainene în urma atacurilor de sâmbătă asupra unor nave militare în portul Sevastopol, solicitând clarificări despre utilizarea unor drone maritime pe aşa-numitul „coridor al cerealelor”, zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie.